Legendarna mozzarella

Włochy są znane z wyśmienitej kuchni, która ma wiele oblicz. Wśród włoskich specjałów na wielką uwagę zasługują również sery, wśród których jednym z najbardziej znanych na świecie jest mozzarella.
To dość osobliwy ser – nie ma wyrazistego smaku, przez niektórych jest wręcz uważany za jałowy. Mimo to nie sposób wyobrazić sobie bez niego włoskiej kuchni.
Sprawdza się doskonale w zapiekankach i na pizzy, a także na zimno w sałatkach. Jeśli sałatka, to na pewno caprese.
Jedna z najbardziej znanych przekąsek rodem z Italii. Plastry mozzarelli układa się na przemian z plastrami dojrzałego pomidora.
Całość skrapia się oliwą i posypuje świeżą bazylią. I już znakomita, tradycyjna sałatka włoska gotowa.
Mozzarella doskonale się topi, a po roztopieniu ciągnie. Dlatego należy pokryć jej warstwą lasagne, pizzę czy inne dania z pieca.
W polskich sklepach coraz łatwiej kupić oryginalną włoską mozzarellę. Ta bardzo tradycyjna powinna powstawać z mleka bawolic, dopuszcza się jednak wyroby z mleka krów lub mieszane.

Przeczytaj również: Jakie są najnowsze trendy w zabiegach na twarz?
Przeczytaj również: Jak dbać o system ogrzewania podłogowego elektrycznego?
Przeczytaj również: Jak prawidłowo dobrać rozmiar ubrania koszarowego?
Polecane artykuły

Co to jest niewydolność serca?
Niewydolność serca nie może być mylona z niewydolnością krążenia. W przypadku niewydolnego serca, przepływ krwi jest upośledzony na skutek niewłaściwej struktury lub nieprawidłowego funkcjonowania serca. Serce nie pompuje wystarczających ilości krwi, których wymaga organizm. Jeśli czujesz się ciągle

Kardiochirurgia inwazyjna
Postęp medycyny umożliwił nowoczesne metody leczenia wielu chorób. W dzisiejszych czasach możemy stosować inwazyjne sposoby w przypadku chorób serca. Kardiochirurgia zajmuje się właśnie operacyjnym leczeniem serca i naczyń krwionośnych. Warto przyjrzeć się uważniej inwazyjnemu leczeniu przy zawale