Legendarna mozzarella

Włochy są znane z wyśmienitej kuchni, która ma wiele oblicz. Wśród włoskich specjałów na wielką uwagę zasługują również sery, wśród których jednym z najbardziej znanych na świecie jest mozzarella.
To dość osobliwy ser – nie ma wyrazistego smaku, przez niektórych jest wręcz uważany za jałowy. Mimo to nie sposób wyobrazić sobie bez niego włoskiej kuchni.
Sprawdza się doskonale w zapiekankach i na pizzy, a także na zimno w sałatkach. Jeśli sałatka, to na pewno caprese.
Jedna z najbardziej znanych przekąsek rodem z Italii. Plastry mozzarelli układa się na przemian z plastrami dojrzałego pomidora.
Całość skrapia się oliwą i posypuje świeżą bazylią. I już znakomita, tradycyjna sałatka włoska gotowa.
Mozzarella doskonale się topi, a po roztopieniu ciągnie. Dlatego należy pokryć jej warstwą lasagne, pizzę czy inne dania z pieca.
W polskich sklepach coraz łatwiej kupić oryginalną włoską mozzarellę. Ta bardzo tradycyjna powinna powstawać z mleka bawolic, dopuszcza się jednak wyroby z mleka krów lub mieszane.

Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w pracy pedagoga?
Przeczytaj również: Jakie są najnowsze trendy w zabiegach na twarz?
Polecane artykuły

Czy chwalić się w CV pracą poniżej naszych kwalifikacji?
Pierwsza praca młodych ludzi to na ogół zajęcie dorywcze, które nie ma nic wspólnego z wymarzonym stanowiskiem. Czy w swoim CV warto chwalić się pracą kelnerki lub roznosiciela ulotek? Problem bezrobocia sprawia, że młodzi ludzie często są zmuszeni do podjęcia pierwszej lepszej pracy, która na ogół

Metody ocieplenia podłóg
Bijący od posadzki chłód to niemiłe uczucie, a przy tym dosyć niekorzystne dla naszego zdrowia. Co więcej, nieocieplona podłoga to słaba izolacja cieplna, a przy tym straty energii w rezultacie czego więcej pieniędzy trzeba wydać na ogrzewanie. Z tych powodów warto pomyśleć o ociepleniu podłogi. Prz