Legendarna mozzarella

Włochy są znane z wyśmienitej kuchni, która ma wiele oblicz. Wśród włoskich specjałów na wielką uwagę zasługują również sery, wśród których jednym z najbardziej znanych na świecie jest mozzarella.
To dość osobliwy ser – nie ma wyrazistego smaku, przez niektórych jest wręcz uważany za jałowy. Mimo to nie sposób wyobrazić sobie bez niego włoskiej kuchni.
Sprawdza się doskonale w zapiekankach i na pizzy, a także na zimno w sałatkach. Jeśli sałatka, to na pewno caprese.
Jedna z najbardziej znanych przekąsek rodem z Italii. Plastry mozzarelli układa się na przemian z plastrami dojrzałego pomidora.
Całość skrapia się oliwą i posypuje świeżą bazylią. I już znakomita, tradycyjna sałatka włoska gotowa.
Mozzarella doskonale się topi, a po roztopieniu ciągnie. Dlatego należy pokryć jej warstwą lasagne, pizzę czy inne dania z pieca.
W polskich sklepach coraz łatwiej kupić oryginalną włoską mozzarellę. Ta bardzo tradycyjna powinna powstawać z mleka bawolic, dopuszcza się jednak wyroby z mleka krów lub mieszane.

Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w pracy pedagoga?
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Polecane artykuły

Szkło hartowane – zastosowania, właściwości i zalety tego materiału
Szkło hartowane to wzmocnione termicznie szkło, które cechuje wysoka wytrzymałość, podwyższone bezpieczeństwo i odporność na temperaturę. Dzięki temu sprawdza się w domu, biurze, miejscach publicznych i w motoryzacji. Pęka na małe, tępe kawałki, wytrzymuje duże różnice temperatur i długo zachowuje e

Jak wygląda proces przewozu zwłok z Kanady do Polski – najważniejsze informacje
Przewóz ciała Zmarłego z Kanady do Polski wygląda następująco: najpierw uzyskuje się kanadyjski akt zgonu i pozwolenie na wywóz, równolegle w Polsce organizuje się decyzję starosty/prezydenta na pochówek, następnie przygotowuje się zwłoki zgodnie z wymogami sanitarnymi (w tym trumna metalowa w skrzy