Mieszanki w proszku

Na koniec jeszcze jeden produkt, który dla jednych jest ponurą zmorą, a dla drugich użytecznym elementem w kuchennej szafce. Mowa o dressingach w proszku, czyli mieszankach przypraw.
Wystarczy je połączyć z wodą i olejem, dokładnie wymieszać i w ciągu kilkunastu sekund mamy sos gotowy do polania naszej sałaty. To z całą pewnością bardzo wygodne i nie złego się nie stanie, jeśli raz na jakiś czas przygotujemy dressing w taki sposób.
Dochodzą jednak do głosu te same wady, które odezwały się już w kontekście gotowych dressingów w butelce. Niemal zawsze w mieszance znajdziemy wzmacniacz smaku czy emulgator, który ma nadać sosom postać zwartej emulsji.
Ilość chemii w takich produktach potrafi być na tyle duża, że zdecydowanie lepiej będzie przeprosić się z internetowymi przepisami i przygotować wszystko samodzielnie. Możliwe, że koszt będzie niższy aniżeli zakup mieszanek w proszku.
Ewentualnie szukajmy takich z najkrótszym składem i z jak najmniejszym udziałem chemicznych specyfików, które nie są dobre dla naszych żołądków.

Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w pracy pedagoga?
Przeczytaj również: Jakie są najnowsze trendy w zabiegach na twarz?
Polecane artykuły

Czy chwalić się w CV pracą poniżej naszych kwalifikacji?
Pierwsza praca młodych ludzi to na ogół zajęcie dorywcze, które nie ma nic wspólnego z wymarzonym stanowiskiem. Czy w swoim CV warto chwalić się pracą kelnerki lub roznosiciela ulotek? Problem bezrobocia sprawia, że młodzi ludzie często są zmuszeni do podjęcia pierwszej lepszej pracy, która na ogół

Legendarna mozzarella
Włochy są znane z wyśmienitej kuchni, która ma wiele oblicz. Wśród włoskich specjałów na wielką uwagę zasługują również sery, wśród których jednym z najbardziej znanych na świecie jest mozzarella. To dość osobliwy ser – nie ma wyrazistego smaku, przez niektórych jest wręcz uważany za jałowy. Mimo