Pleśniowe i pyszne

Do grona świetnych i cenionych przez znawców serów zaliczają się również te pleśniowe. Zazwyczaj są one na wierzchu pokryte warstwą jadalnej, neutralnej pleśni o delikatnym smaku.
Wnętrze kryje z kolei wyraziste sery o różnych obliczach. Pleśniowe wyroby są zaliczane do serów podpuszczkowych, podobnie jak sery żółte.
W procesie ich wytwarzania są jednak użyte specjalne szczepy pleśni, które narastają na kawałku sera. Zazwyczaj ser pleśniowy jest uważany za gotowy do spożycia, kiedy w całości jest pokryty warstewką pleśni.
Są to sery dojrzewające, a więc ich smak i zapach zmieniają się w czasie. Młody ser pleśniowy ma łagodniejszy aromat, bardziej neutralny.
Z czasem może przybierać ostrzejszy, a czasami wręcz drażniący zapach, który niektórym z nas może się kojarzyć z zepsuciem. Celem uniknięcia nieporozumień warto ustalić, jak powinien pachnieć ser, po który sięgamy.
Niektóre rodzaje serów są dodatkowo poprzerastane pleśnią wewnątrz – na przykład świetne polskie odmiany rokpol i lazur. Ser zyskuje dzięki temu na wyrazistości.

Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Przeczytaj również: Jakie są najnowsze trendy w zabiegach na twarz?
Polecane artykuły

Ściany murowane w domu parterowym
Osoby podejmujące się wybudowania własnego domu parterowego, stają przed nie lada dylematem: ściany murowane czy szkieletowe? Kiedy już zostanie podjęta decyzja o wybudowaniu domu w technologii murowanej, znowu pojawia się kilka problemów odnośnie sposobu murowania ścian i użytych w tym celu materia

Co to jest niewydolność serca?
Niewydolność serca nie może być mylona z niewydolnością krążenia. W przypadku niewydolnego serca, przepływ krwi jest upośledzony na skutek niewłaściwej struktury lub nieprawidłowego funkcjonowania serca. Serce nie pompuje wystarczających ilości krwi, których wymaga organizm. Jeśli czujesz się ciągle