Zawał

Zawał, czyli najgroźniejsze następstwo choroby wieńcowej. Dotyka coraz większej liczby Polaków i to coraz młodszych.
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
A czym tak naprawdę jest zawał i jak się przed nim uchronić? Kiedy w którejś z tętnic wieńcowych nastąpi całkowity zator spowodowany zakrzepem, fragment mięśnia sercowego, który był odżywiany za pomocą tego naczynia ulega nieodwracalnemu uszkodzeniu i traci zdolność do pracy. To krótki opis zawału, jednakże bardzo niepokojący.
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w pracy pedagoga?
Jak więc ustrzec się takich powikłań? Przede wszystkim słuchać swojego serca, które daje sygnały, jeśli pojawia się, choćby najmniejsze, zagrożenie zawałem. Niewłaściwa dieta, brak aktywności fizycznej, nadużywanie alkoholu, papierosów czy kawy to bardzo prosta droga do miażdżycy, czyli choroby wieńcowej, która sprawia, że dochodzi do pogrubienia ścian naczyń krwiono śnych i utworzenia się blaszek miażdżycowych, które mogą spowodować zator, a więc doprowadzić do zawału.
Przeczytaj również: Jakie są najnowsze trendy w zabiegach na twarz?
Chcąc się uchronić przed zawałem powinniśmy przede wszystkim zadbać o prawidłowe odżywianie i odpowiednią ilość ruchu. Jeśli pomyślimy także o unikaniu stresu, utrzymywaniu prawidłowej masy ciała i niskiego poziomu cholesterolu, mamy duże szanse wieść spokojne życie nieopatrzone ryzykiem zawału serca.
Polecane artykuły

Czy chwalić się w CV pracą poniżej naszych kwalifikacji?
Pierwsza praca młodych ludzi to na ogół zajęcie dorywcze, które nie ma nic wspólnego z wymarzonym stanowiskiem. Czy w swoim CV warto chwalić się pracą kelnerki lub roznosiciela ulotek? Problem bezrobocia sprawia, że młodzi ludzie często są zmuszeni do podjęcia pierwszej lepszej pracy, która na ogół

Legendarna mozzarella
Włochy są znane z wyśmienitej kuchni, która ma wiele oblicz. Wśród włoskich specjałów na wielką uwag ę zasługują również sery, wśród których jednym z najbardziej znanych na świecie jest mozzarella. To dość osobliwy ser – nie ma wyrazistego smaku, przez niektórych jest wręcz uważany za jałowy. Mimo