Legendarna mozzarella
![](http://www.unhuman-familia.pl/wp-content/uploads/2019/04/legendarna_mozzarella.jpeg)
Włochy są znane z wyśmienitej kuchni, która ma wiele oblicz. Wśród włoskich specjałów na wielką uwagę zasługują również sery, wśród których jednym z najbardziej znanych na świecie jest mozzarella.
To dość osobliwy ser – nie ma wyrazistego smaku, przez niektórych jest wręcz uważany za jałowy. Mimo to nie sposób wyobrazić sobie bez niego włoskiej kuchni.
Sprawdza się doskonale w zapiekankach i na pizzy, a także na zimno w sałatkach. Jeśli sałatka, to na pewno caprese.
Jedna z najbardziej znanych przekąsek rodem z Italii. Plastry mozzarelli układa się na przemian z plastrami dojrzałego pomidora.
Całość skrapia się oliwą i posypuje świeżą bazylią. I już znakomita, tradycyjna sałatka włoska gotowa.
Mozzarella doskonale się topi, a po roztopieniu ciągnie. Dlatego należy pokryć jej warstwą lasagne, pizzę czy inne dania z pieca.
W polskich sklepach coraz łatwiej kupić oryginalną włoską mozzarellę. Ta bardzo tradycyjna powinna powstawać z mleka bawolic, dopuszcza się jednak wyroby z mleka krów lub mieszane.
![https://www.smakizroztocza.pl/](http://www.unhuman-familia.pl/gfx/ed0912e8115ce8c48eeffa0be0e3909f.png)