Najlepiej zrobić samemu

Doświadczenie kulinarne uczy, że najlepsze są te dressingi, które przyrządzimy samodzielnie. Nie wymaga to ani specjalnego wysiłku, ani wielkiej wiedzy.

W gruncie rzeczy wszystko sprowadza się do połączenia odpowiednich składników do jednolitej postaci sosu-emulsji. Internet jest pełen doskonałych i wypróbowanych przepisów na dressingi.

Możemy pozwolić sobie na sporą dowolność, ponieważ praktycznie każdy rodzaj sałaty współgra z dowolnym dressingiem jaki przyrządzimy. Grunt, aby był wyrazisty i aromatyczny.

Przeważnie wybór pada na dressingi ziołowe, ponieważ to właśnie zioła odpowiadają za fantastyczne aromaty w kuchni. Jeśli tylko możemy, sięgajmy po zioła świeże.

Zerwana przed chwilą bazylia czy też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oddadzą znacznie więcej naszemu daniu niż suszone zamienniki. Warto, by na świeżych produktach bazować właśnie w lecie i śmiało sięgać też po sezonowe jarzyny – nie tylko sałaty.

Z dressingami doskonale dogadują się również pomidory (w tym te małe, koktajlowe), jak i marchew.

Koszyk korkowy do chleba