Pleśniowe i pyszne

Do grona świetnych i cenionych przez znawców serów zaliczają się również te pleśniowe. Zazwyczaj są one na wierzchu pokryte warstwą jadalnej, neutralnej pleśni o delikatnym smaku.

Wnętrze kryje z kolei wyraziste sery o różnych obliczach. Pleśniowe wyroby są zaliczane do serów podpuszczkowych, podobnie jak sery żółte.

pizzeria pizza Rataje kuchnia włoska pizza

W procesie ich wytwarzania są jednak użyte specjalne szczepy pleśni, które narastają na kawałku sera. Zazwyczaj ser pleśniowy jest uważany za gotowy do spożycia, kiedy w całości jest pokryty warstewką pleśni.

Są to sery dojrzewające, a więc ich smak i zapach zmieniają się w czasie. Młody ser pleśniowy ma łagodniejszy aromat, bardziej neutralny.

Z czasem może przybierać ostrzejszy, a czasami wręcz drażniący zapach, który niektórym z nas może się kojarzyć z zepsuciem. Celem uniknięcia nieporozumień warto ustalić, jak powinien pachnieć ser, po który sięgamy.

Niektóre rodzaje serów są dodatkowo poprzerastane pleśnią wewnątrz – na przykład świetne polskie odmiany rokpol i lazur. Ser zyskuje dzięki temu na wyrazistości.