Legendarna mozzarella

Włochy są znane z wyśmienitej kuchni, która ma wiele oblicz. Wśród włoskich specjałów na wielką uwagę zasługują również sery, wśród których jednym z najbardziej znanych na świecie jest mozzarella.
To dość osobliwy ser – nie ma wyrazistego smaku, przez niektórych jest wręcz uważany za jałowy. Mimo to nie sposób wyobrazić sobie bez niego włoskiej kuchni.
Sprawdza się doskonale w zapiekankach i na pizzy, a także na zimno w sałatkach. Jeśli sałatka, to na pewno caprese.
Jedna z najbardziej znanych przekąsek rodem z Italii. Plastry mozzarelli układa się na przemian z plastrami dojrzałego pomidora.
Całość skrapia się oliwą i posypuje świeżą bazylią. I już znakomita, tradycyjna sałatka włoska gotowa.
Mozzarella doskonale się topi, a po roztopieniu ciągnie. Dlatego należy pokryć jej warstwą lasagne, pizzę czy inne dania z pieca.
W polskich sklepach coraz łatwiej kupić oryginalną włoską mozzarellę. Ta bardzo tradycyjna powinna powstawać z mleka bawolic, dopuszcza się jednak wyroby z mleka krów lub mieszane.

Przeczytaj również: Mieszanki w proszku
Przeczytaj również: Dobry twaróg zawsze w cenie
Przeczytaj również: Najlepiej zrobić samemu
Polecane artykuły

Dziennik budowy a inspekcja budowlana
Budowa domu to nie tylko wybór idealnego projektu, zakup materiałów budowlanych i zatrudnienie robotników. Trzeba pamiętać, że to również formalności, których należy dopilnować, jeżeli nie chcemy mieć kłopotów.Przeczytaj również: Kto może zrobić projekt domu? Bardzo ważne jest prowadzenie dziennika

Jak dobierać okna?
Okna są ważnym elementem każdego domu. Nie tylko wpuszczają światło słoneczne do pomieszczeń, ale również stanowią izolację termiczną i akustyczną. Z tego powodu ważne jest, aby odpowiednio dobrać okna do domu. Przedstawiamy kilka najważniejszych informacji odnośnie wyboru okien – czym się kierowa