Pleśniowe i pyszne

Do grona świetnych i cenionych przez znawców serów zaliczają się również te pleśniowe. Zazwyczaj są one na wierzchu pokryte warstwą jadalnej, neutralnej pleśni o delikatnym smaku.
Wnętrze kryje z kolei wyraziste sery o różnych obliczach. Pleśniowe wyroby są zaliczane do serów podpuszczkowych, podobnie jak sery żółte.
W procesie ich wytwarzania są jednak użyte specjalne szczepy pleśni, które narastają na kawałku sera. Zazwyczaj ser pleśniowy jest uważany za gotowy do spożycia, kiedy w całości jest pokryty warstewką pleśni.
Są to sery dojrzewające, a więc ich smak i zapach zmieniają się w czasie. Młody ser pleśniowy ma łagodniejszy aromat, bardziej neutralny.
Z czasem może przybierać ostrzejszy, a czasami wręcz drażniący zapach, który niektórym z nas może się kojarzyć z zepsuciem. Celem uniknięcia nieporozumień warto ustalić, jak powinien pachnieć ser, po który sięgamy.
Niektóre rodzaje serów są dodatkowo poprzerastane pleśnią wewnątrz – na przykład świetne polskie odmiany rokpol i lazur. Ser zyskuje dzięki temu na wyrazistości.

Przeczytaj również: Mieszanki w proszku
Przeczytaj również: Legendarna mozzarella
Przeczytaj również: Dobry twaróg zawsze w cenie
Polecane artykuły

Dziennik budowy a inspekcja budowlana
Budowa domu to nie tylko wybór idealnego projektu, zakup materiałów budowlanych i zatrudnienie robotników. Trzeba pamiętać, że to również formalności, których należy dopilnować, jeżeli nie chcemy mieć kłopotów.Przeczytaj również: Kto może zrobić projekt domu? Bardzo ważne jest prowadzenie dziennika

Jak dobierać okna?
Okna są ważnym elementem każdego domu. Nie tylko wpuszczają światło słoneczne do pomieszczeń, ale również stanowią izolację termiczną i akustyczną. Z tego powodu ważne jest, aby odpowiednio dobrać okna do domu. Przedstawiamy kilka najważniejszych informacji odnośnie wyboru okien – czym się kierowa