Pleśniowe i pyszne
Do grona świetnych i cenionych przez znawców serów zaliczają się również te pleśniowe. Zazwyczaj są one na wierzchu pokryte warstwą jadalnej, neutralnej pleśni o delikatnym smaku.
Wnętrze kryje z kolei wyraziste sery o różnych obliczach. Pleśniowe wyroby są zaliczane do serów podpuszczkowych, podobnie jak sery żółte.
W procesie ich wytwarzania są jednak użyte specjalne szczepy pleśni, które narastają na kawałku sera. Zazwyczaj ser pleśniowy jest uważany za gotowy do spożycia, kiedy w całości jest pokryty warstewką pleśni.
Są to sery dojrzewające, a więc ich smak i zapach zmieniają się w czasie. Młody ser pleśniowy ma łagodniejszy aromat, bardziej neutralny.
Z czasem może przybierać ostrzejszy, a czasami wręcz drażniący zapach, który niektórym z nas może się kojarzyć z zepsuciem. Celem uniknięcia nieporozumień warto ustalić, jak powinien pachnieć ser, po który sięgamy.
Niektóre rodzaje serów są dodatkowo poprzerastane pleśnią wewnątrz – na przykład świetne polskie odmiany rokpol i lazur. Ser zyskuje dzięki temu na wyrazistości.
Polecane artykuły
Orient Express współcześnie
Osoby, którym zdaje się, że Orient Express już dawno nie jeździ na słynnej trasie Paryż-Konstantynopol (Stambuł), są w błędzie. Chociaż legendarny pociąg przeszedł różne perypetie i były okresy, w których zawieszono jego funkcjonowanie, to jednak współcześnie nadal można się nim przejechać. W 1982
Wegetariańska dieta Natalie Portman
Natalie Portman od wielu lat jest wegetarianką, a co za tym idzie jej dieta wymaga specjalnego zaplanowania. Musi przy każdym posiłku pamiętać o tym, by dostarczać organizmowi potrzebnych składników, które normalnie otrzymywałaby w produktach mięsnych. Dieta wegetariańska dopuszcza spożywanie produk