Dobry twaróg zawsze w cenie

Ciężko wyobrazić sobie polską kuchnię bez twarogu. To jeden z najbardziej tradycyjnych serów, który cechuje się kremową, jednolitą konsystencją i wyraźnie mlecznym smakiem. Nie ma on w sobie tyle kwaśności ile zwykły ser biały – jest słodszy i bardzo lubiany także przez dzieci.

Najszlachetniejsze i najbardziej smakowite są twarożki śmietankowe, które są wzbogacane chudą, słodką śmietanką. Taki twaróg wprost idealnie nadaje się na tradycyjny polski sernik – zwykle wystarczy go przemielić tylko raz. Im ser bardziej miękki i kremowy, tym bardziej mielenie można ograniczyć.

Bez problemy kupimy dziś twarogi sernikowe z dodatkiem cukru i wanilii, których nie musimy doprawiać samemu. Mimo to wiele gospodyń woli przyrządzić ciasto od podstaw i nie wybiera drogi na skróty. Twarożek jest również bardzo dobrym obkładem do kanapek.

Można dodawać do niego rozmaite dodatki, dzięki czemu smakuje tak, jak w danym momencie chcemy i doskonale trafia w nasz gust. W niektórych regionach Polski przyprawiony twaróg bywa podstawą dań obiadowych.